You are currently viewing שמן ציטרונלה נגד יתושים – ועוד כמה שמנים לדחיית חרקים

שמן ציטרונלה נגד יתושים – ועוד כמה שמנים לדחיית חרקים

שמן ציטרונלה, בעל הארומה הלימונית האופיינית והניחוח המעט עצי, הוא שמן מוכר מזה שנים רבות, במיוחד כאשר מדובר על דחיית יתושים. השמן מופק מהעלים והגבעולים של מיני הסימבופוגון, הידוע בכינויו עשב לימון. שמן אתרי זה שימש במשך מאות שנים בתרבויות שונות, לא רק בשל היכולת שלו לדחות חרקים, אלא גם בשל היתרונות הטיפוליים שלו.

שמן ציטרונלה – מקורות ושימושים

הוא מגיע מהאזורים טרופיים של אסיה. שמן ציטרונלה שימש באופן מסורתי במדינות רבות באסיה בשל תכונותיו המחטאות, במיוחד בטיפול בפצעים זיהומיים. בעולם הקולינריה, הציטרונלה משמשת לעתים קרובות כחומר טעם, במיוחד במשקאות ומוצרי מאפה, בשל טעם ההדרים העדין.

עם זאת, שמן ציטרונלה ידוע בעיקר בשימוש שלו נגד יתושים. השמן מכיל תרכובות כמו ציטרונלל, ציטרונלול וגרניול, הידועות כדוחות יתושים. תרכובות אלו מכסות על הריחות והחומרים שאליהם נמשכים היתושים, כמו פחמן דו חמצני וחומצת חלב, מה שמקשה על החרקים המציקים הללו לאתר את מטרותיהם.

יתושים בישראל

  • יתוש בית (Culex pipiens) – המין הנפוץ ביתושים בישראל, וסביר להניח שכל אחד מאיתנו נעקץ ממנו מתישהו. יתוש זה מתרבה במים עשירים בחומר אורגני, כמו מים מזוהמים. יתושי הבית פעילים בשעות החשכה ובין הערביים ונחשבים למעבירים העיקריים של נגיף קדחת מערב הנילוס בארץ.
  • אנופלס (Anopheles) – יתושים אלה הם מעבירים פוטנציאליים של טפיל הגורם למלריה. זחלי האנופלס מתפתחים במים טבעיים במצב עמידה, או שהזרימה בהם איטית. אוכלוסיות מוגבלות של יתושים אלו קיימות בכמה ממקווי המים הטבעיים בארץ. 
  • יתוש טיגריסי (Aedes albopictus) – מין פולש של יתושים הנפוץ באזורים רבים בארץ. פעיל במהלך כל היום והלילה, ויכול לעקוץ גם מבעד לבגד דק. מתרבה בקלות בכמות קטנה של מים עומדים. נקבת יתוש אחת יכולה לגרום למספר רב של עקיצות בתוך זמן קצר, וגורם לתגובה אלרגית חריפה יחסית.

שמן ציטרונלה נגד יתושים

ניתן להשתמש בשמן ציטרונלה בצורות שונות להרחקת יתושים:

נרות ציטרונלה: שיטה פופולרית ונפוצה ביותר של שימוש בציטרונלה להרחקת יתושים. כשהם דולקים, הנרות משחררים את ריח הציטרונלה לאוויר, ומרחיקים את היתושים. הם אידיאליים לשימוש במקומות חיצוניים כמו גינות, מרפסות וחצרות.

מבער שמנים: שימוש בשמן ציטרונלה במבער שמנים מאפשר שחרור מתמשך של אדי השמן לאוויר. על ידי הוספת כמה טיפות של השמן לתוך המבער או הדיפיוזר, הוא מאדה את השמן ומפיץ את הריח בכל החדר. שיטה זו יעילה במיוחד לשימוש בתוך הבית.

צמידים: בשנים האחרונות צמידי ציטרונלה צברו פופולריות, בעיקר בקרב מטיילים וחובבי טבע. צמידים אלה משחררים את ריח הציטרונלה לאט, ומציעים הגנה מפני יתושים לתקופות ממושכות. הם ניידים, קלים לשימוש ומהווים חלופה נטולת כימיקלים לחומרים דוחי יתושים רגילים.

שמנים אתריים דוחי יתושים

עולם השמנים האתריים מציע קשת רחבה של אפשרויות בכל הקשור לדחיית יתושים. 

שמן לבנדר: שמן לבנדר פופולרי מאוד בתחום הארומתרפיה בשל יתרונותיו הרבים. מייחסים לו תכונות של הרגע, והוא משמש לעתים קרובות כדי להקל על מתח ולסייע בשינה. עם זאת, תפקידו כדוחה יתושים הוא פן פחות ידוע, ומשמעותי באותה מידה. הניחוח העדין, המתוק והפרחוני של לבנדר, לא חביב במיוחד על יתושים. מדענים מאמינים שתרכובות מסוימות בלבנדר, כמו לינלול וקמפור, דוחות את החרקים הללו. לשמן לבנדר יתרון נוסף – הוא עדין על העור, מה שהופך אותו לבחירה אידיאלית למריחה ישירה או כמרכיב בתרסיסים נגד חרקים תוצרת בית.

שמן מנטה: הארומה החזקה של שמן מנטה שלו פועלת כגורם מרתיע טבעי, שדוחה יתושים לפני שהם יכולים להתיישב על הגוף ולעקו.. יעילות שמן מנטה אינה מוגבלת ליתושים בוגרים. הוא עשוי לעכב את התפתחותם של זחלים ומונע מהם להגיע לבגרות. הפעולה הכפולה הזו – הרחקת יתושים בוגרים ועיכוב גדילת הזחלים – הופכת את שמן המנטה לנשק טבעי אדיר נגד מזיקים אלה.

שמן אקליפטוס לימוני: המרכז לבקרת מחלות (CDC) ממליץ על שמן אקליפטוס לימון כחלופה חזקה ל-DEET, מרכיב כימי נפוץ בחומרים דוחים מסחריים רבים – https://www.cdc.gov/zika/prevention/prevent-mosquito-bites.html. שמן זה, שמקורו בעלי עץ האקליפטוס ציטריודורה, ייחודי בהרכבו. המרכיב העיקרי שאחראי לתכונות הדוחה שלו הוא PMD, שבמחקרים נצפה כחומר שמציע הגנה לזמן דומה לזה של DEET. לכן, שמן אקליפטוס לימוני מצוין למריחה על העור כנגד יתושים (אין להשתמש בשמנים אתריים על תינוקות או נשים בהריון).

המידע המתפרסם באתר אינו מהווה עצה רפואית. חובה להיוועץ בבעל מקצוע מתאים לפני תחילת שימוש כלשהו בכל מוצר או תכשיר.